• Tineke Hoomans

"​Maar dan zet je toch gewoon die knop in je hoofd om?!"​

Een paar felblauwe ogen kijken mij recht in mijn gezicht aan terwijl de volgende woorden worden uitgesproken: “Waarom maak je het jezelf toch altijd zo moeilijk... het is gewoon een kwestie van die knop omzetten!”


We gaan terug naar maart 2014. Ik leef op dat moment in een negatieve donderwolk. Het is onwijs druk op school, en thuis heb ik geen puf meer om mezelf van de bank te slepen. Dag in, dag uit hetzelfde verhaal. Geen idee hoe ik hier uit moet komen. Toen kan ik alleen maar denken: ‘Over een paar weken is het vakantie, dan heb ik het niet zo druk meer, wordt alles vanzelf beter.’


Als je het niet meer weet...

Die vakantie kwam. Even geen school, even geen 'gedoe'. Tot de laatste avond van de vakantie. Daar zit ik aan de keukentafel. Ineens word ik overvallen door grote paniek. Tranen stromen over mijn wangen, ik begin hevig te trillen. Alle spieren in mijn lijf zijn aangespannen. En het enige wat door mijn hoofd gaat: 'Ik wil niet en ik kan morgen niet werken. Het gaat mij niet lukken!' Om vervolgens overspoeld te worden met allerlei andere gedachten: ‘Ik kan niet thuisblijven, ik moet weer aan het werk’ en ‘doe normaal, het valt wel mee, het komt wel weer goed’ tot ‘was ik maar ziek, of brak ik maar een been, dan kan ik gewoon thuisblijven’.


Ik ben op dat moment niet alleen thuis. Aan mijn toenmalige vriend probeer ik met horten en stoten uit te leggen wat er met mij aan de hand is. Best een opgave, als je zelf niet eens weet waar deze chaos aan gedachten en emoties ineens vandaan lijken komen. Na mijn verhaal val ik stil en kijk snikkend naar de handen in mijn schoot. Goed bedoelde adviezen hoor ik vanaf de andere kant van de keukentafel mijn kant op komen. Om vervolgens met een mond vol tanden mijn vriend aan te kijken, wanneer hij die vernietigende woorden uitspreekt: “Dan zet je toch gewoon die knop om in je hoofd?!”

Alles komt terug!

Terug naar het heden. Hoe kom ik op dit verhaal? Een tijdje geleden viel het boek ‘Van een burn-out naar een onweerstaanbaar leuk leven - en andere verhalen over herstellen van een burn-out’ van Eva Hamming bij mij op de mat. Tijdens het lezen over hoe anderen hun burn-out hebben ervaren, schoten verschillende beelden uit mijn eigen burn-out door mijn hoofd. De signalen die vooraf gingen - zoals bijvoorbeeld bovengenoemde situatie - tot het herkennen van gebeurtenissen uit het herstellen van een burn-out, en de hobbels die je tegenkomt op weg naar het werkende leven.


Burn-out als cadeautje

Ik ben me inmiddels bewust dat ik een hele weg heb afgelopen sinds ik die eerste signalen kreeg. Achteraf durf ik ook te zeggen dat mijn burn-out een cadeautje is gebleken, hoe gek het ook klinkt. Ik heb ontzettend veel over mezelf geleerd en heb grote stappen gezet om meer en meer in contact te komen met mijn gevoel en de signalen te erkennen die mijn lichaam aan mij afgeeft. Terwijl ik eerst dacht nooit meer te gaan lesgeven na mijn burn-out, ben ik uiteindelijk toch weer voor de klas gaan staan.


Rust en aandacht geven aan jezelf: beloning of voorwaarde?

Ik wil je dan ook het volgende meegeven: wacht niet tot de volgende vrije dagen of schoolvakantie om het rustig aan te doen. Want tijd en aandacht geven aan jezelf is geen beloning na het harde werken. Kies NU voor jezelf! Zie rust, tijd en aandacht voor jezelf als voorwaarden om goed te kunnen werken. Zodat jij die ontspannen docent wordt die de drukte aankan en jij een onweerstaanbaar leven krijgt, zonder die burn-out.


En daar wil ik je graag in begeleiden. Op dinsdag 30 maart 2021 geef ik een online masterclass over jezelf serieus nemen, zodat jij de eerste stappen kunt zetten naar dat ontspannen docentenleven. Voel jij een JA? Stuur mij een bericht via de mail of via social media.


Het boek ‘Van een burn-out naar een onweerstaanbaar leuk leven - en andere verhalen over herstellen van een burn-out' van Eva Hamming is o.a. te verkrijgen via www.herstellennaburnout.nl/boek/.3 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven