• Tineke Hoomans

Waarom is het zo moeilijk om trots te zijn op jezelf?

Krijg jij ook een ongemakkelijk gevoel, wanneer je jezelf een schouderklopje wilt geven? Hoezo zou je trots zijn op jezelf? Het is toch heel gewoon dat je alles doet wat je doet, of niet dan?

Foto: esmeevanloon.nl

Waarom is dit zo gek?

Laatst had ik een gesprek met een collega over leerlingen die het goed doen. En dit is een onderwerp welke niet vaak wordt besproken onder docenten. De meeste gesprekken over leerlingen gaan over de lastige momenten, de leerlingen die veel moeite hebben mee te komen in de klas, of de leerlingen die moeite hebben zich te gedragen tijdens de les. Vaak gaan deze verhalen gepaard met veel gezucht. En ik durf te wedden dat je, terwijl je dit leest, dat over die lastige momenten meteen al een paar leerlingen in je hoofd hebt... of niet dan? ;)


We zijn het niet gewend

Terug naar het gesprek over de leerlingen die het goed doen. Want het is weer de tijd van het jaar dat er rapporten wordt uitgegeven. Voordat we met docenten (online) samenkomen om de klassen te bespreken, vind ik het fijn om de leerlingen mee te nemen in de voorbereiding op die rapportvergadering, middels 1-op-1 mentorgesprekken. En zo sprak ik met een mentorleerling die alleen maar voldoendes op haar lijst heeft staan. In vergelijking met de rest van de klas is zij op dit moment een uitzondering hierin.

Ik vroeg haar hoe zij zich voelde met al die fijne voldoendes op haar lijst. 'Ja, weet ik niet', zei ze, terwijl ze haar schouders ophaalde.

'Word je daar niet blij van? Geeft jou dat geen goed gevoel?', probeerde ik. 'Ja, misschien', antwoorde ze ietwat twijfelend, 'je moet toch gewoon ook voldoendes halen? Ik vind het niet zo bijzonder.'


Dan breekt mijn hart een beetje. Want doen we dat allemaal niet, in meer of mindere mate? Dat we niet echt stilstaan bij dat wat goed gaat, wat wij goed doen?


Ik keek mijn leerling recht in de ogen aan. 'Je mag onwijs trots zijn op jezelf, want je doet het hartstikke goed. Sta daar nu eens bij stel en geef jezelf een dikke klop op je schouders. Wees trots op jezelf, want jouw harde werken (en dat doet ze) wordt beloont in de vorm van mooie beoordelingen.'


Nog een beetje ongemakkelijk, maar toch beantwoord ze deze opmerking met een grote glimlach en een kleine twinkeling in haar ogen.


Tijd voor verandering

We leggen vaak de nadruk op dat wat niet goed gaat, op de dingen die in onze ogen beter kunnen. Misschien schaam je je om trots te zijn op jezelf. Want je doet gewoon 'wat er van je verwacht wordt', toch? Tegelijkertijd doet mij dit ook beseffen dat ik het zelf ook te weinig doe. Want hoe vaak geef je jezelf dat schouderklopje? Het complimenteren, stilstaan bij wat goed gaat geeft je die fijne boost die je heel goed kunt gebruiken.


Oké, ik geef eerlijk toe. Er zijn weleens van die dagen dat je zelf niet lekker in je vel zit en dat alles wat zwaarder aanvoelt. Het laatste waar je dan aan zit te denken is jezelf waarderen. Maar misschien is het juist op die momenten goed om stil te staan bij wat wél goed gaat. Bij wat je tot dan toe allemaal wél hebt neergezet. Hmmm, food for thought, right?


Ga jij deze uitdaging met mij aan?

Dus, bij deze. Ik beloof aan jou dat ik vanaf nu elke dag tenminste 1 ding benoem waar ik trots op ben, wat WEL goed gaat. En om mezelf die stok achter de deur te geven, deel ik mijn 'trotse momenten' in de stories op Instagram (volg me hier). En hoe tof is het als we dit samen gaan doen?! Dat we van de laatste weken van december, wat toch al een drukke maand is, een mooie maand maken vol grote en kleine 'trotse momenten'. Deal?


Waar ben jij vandaag trots op?

7 weergaven