• Tineke Hoomans

En we zoeken, en zoeken, en zoeken, op het mooie eiland Terschelling.

Wat te doen als het kerstvakantie is, je met twee tieners thuis zit en het land in lockdown is? Gewoon thuis blijven zitten, en er 'het beste van maken'? Of kijken naar manieren dat je toch de deur uit kunt om die vakantie vibe te ervaren?

Wij hebben voor het laatste gekozen. Lekker een aantal dagen uitwaaien op Terschelling.Het weer is niet best deze kerstvakantie. Koud, grijs en nat. Dat maakt dat je op den duur wel een beetje klaar bent met het zitten op de bank voor de tv... het kriebelt, je wilt eruit, iets ondernemen. Gelukkig staan er 4 dagen Terschelling op de planning. Fingers crossed dat het niet een grote natte bende wordt. Ik ben toe aan uitwaaien, maar wel droog als het kan ;).


Dinsdag 4 januari 2022: om 10.05 uur vertrekt de boot naar Terschelling uit de haven van Harlingen. Het is koud, maar daar kunnen we ons opkleden. Leesboek in de aanslag, zo komen we de komende 2 uur tijdens de overtocht wel door. Onderin de boot staat onze auto, voor het eerst dat we die meenemen naar een Waddeneiland. Wat zijn wij daar blij mee als we rond 12 uur aankomen op het eiland, want het regent en de wind is fel.Vanaf de haven zijn we binnen 10 minuten in Hee, bij vakantiepark De Riesen. We hebben de komende 3 nachten een vakantiehuisje tot onze beschikking...met een houtkachel! Ik zie mezelf al helemaal zitten: boek op schoot, wijntje in de hand (nope, geen dry January voor mij ;) ), genieten van de rust en onze korte vakantie buiten de deur.


We hebben ons voorgenomen om de eerste dag zo weinig mogelijk te doen: settelen in het huisje, spelletjes spelen en 's avonds gewoon lekker chill op de bank, tv aan of lezen. Wel moet er vanmiddag nog wat boodschappen worden gedaan. Op naar Midsland voor een bezoekje aan de Coop supermarkt. Pfff, wat is het daar krap en druk. Blij als we alles van het boodschappenlijstje hebben kunnen vinden en ingeladen in de auto. Snel weer terug naar het huisje.


Het weer klaart aan het einde van de middag wat op, de zon breekt zelfs een beetje door, en we besluiten nog even naar buiten te gaan. Vlakbij het vakantiepark is meertje en een duin die roept om beklommen te worden. Wat een heel mooi uitzicht oplevert over een groot duingebied.
Maar dit is niet onze enige missie. Peter heeft thuis al voorwerk gedaan. Deze 4 dagen staan ook in het teken van het vinden van een flink aantal caches voor onze Geocache hobby.Voor wie niet bekend is met Geocachen, een korte uitleg: via de Geocache app zie je op een kaart overal de zogenaamde 'caches' liggen. Deze caches zijn gekoppeld aan coördinaten. Deze coördinaten kun je via de app, of via een losse GPS apparaat, gaan opzoeken. Op de plek van het opgegeven coördinaat is het vaak nog even extra zoeken naar de cache, maar als je het vindt, is het telkens weer een klein geluksmoment. Het mooie is dat er voor sommige van deze caches extra moeite is gedaan in de uitvoering (zie foto's). Bijkomende voordelen: je bent er even lekker uit, je komt op plekken waar je normaal gesproken aan voorbij zou lopen en je leert meer en meer van de plek kennen waar de caches liggen.Terug naar ons bezoek aan Terschelling: na het vinden van een paar caches zoeken we de warmte van ons vakantiehuisje weer op. Peter gaat koken en de avond is begonnen. Tot morgen!


Woensdag 5 januari: onze tweede dag. Deze begint onstuimig. Er staat een harde wind en de buien (al zijn ze kort) zijn best koud. Op onze fietsen vertrekken wij als eerste naar het Bunkermuseum, vlakbij West-Terschelling. Peter is onze Tweede Wereldoorlog fanaat en vindt het machtig om hier rond te lopen op dit bijzondere stukje in de Nederlandse oorlogsgeschiedenis. De kinderen kijk ook hun ogen uit, en proberen zich iets voor te stellen hoe het moet zijn geweest voor al die Duitse soldaten die hier hebben gezeten. Helaas konden we niet alle bunkers van binnen zien, vanwege de lockdown. Maar het terrein is vrij te bezoeken en er valt nog best wat te zien en te lezen.

Na ons bezoek aan het Bunkermuseum stappen we weer op de fiets richting het dorp West-Terschelling. Tijd om verder te gaan zoeken naar een aantal (voor ons) nieuwe caches en om op de foto te gaan met de Brandaris, de vuurtoren van Terschelling.Na ruim een uur hebben we het wel gezien, want man, wat is het koud en nat! Tijd om ons op te warmen en bij te komen van het fietsen tegen de wind in. Het is wel mooi geweest wat lichamelijke activiteit vandaag. Na een spel kruipen we allemaal in onze eigen bubbel: de kinderen met hun telefoon en wij met ieder een boek. Heerlijk.


Donderdag 6 januari: een heel ander verhaal. Het is zo goed als windstil, de zon schijnt en er is weinig tot geen bewolking boven het eiland. How nice! Peter en ik besluiten om deze dag sportief te beginnen. De hardloopkleding wordt uit de tas gehaald en we gaan een klein stukje hardlopen. Heerlijk fris en de zon die langzaam boven de dijk opkomt. Wat een fijn moment!Terug in het huisje is het douchen en ontbijten. Want het duurt niet lang of we stappen alweer met z'n allen op de fiets.Vandaag gaan we de andere kant van het eiland ontdekken: op richting Midsland, Formerum en voorbij Oosterend. Waarbij we door bos, tussen weilanden en even later de bewoonde wereld achter ons laten en een giga duingebied in fietsen. Wat is het hier mooi!Dat we onderweg hier en daar nog een aantal caches oppikken is leuk meegenomen, soms op hele bijzondere plekken. Zoals deze, verstopt in een duinbunker! En wat worden wij getrakteerd op veel regenbogen tijdens onze fietstocht. Vanaf het strand bij Oosterend is het zo'n mooi gezicht! Dit levert veel mooie foto's op.

Rond een uur of 3 hebben we het wel gehad. We besluiten terug te fietsen naar ons vakantiehuisje. Een lange fietstocht van de oostkant van het eiland naar de westkant... met af en toe een bui op ons hoofd. We zijn dan ook maar wat blij als de ingang van het vakantiepark in zicht is. De rest van de dag doen we niets meer. Tot morgen!


Vrijdag 7 januari: onze laatste dag op het eiland is aangebroken. We hebben gelukkig een late checkout geregeld van het vakantiepark, want onze boot vertrekt pas aan het einde van de middag, om half 6. Omdat het kouder en natter is dan gisteren, en we allemaal toch best nog wat vermoeidheid in de benen hebben zitten van onze lange fietstocht van gisteren, gaan we de laatste caches van deze vakantie met de auto opzoeken. Dit zijn ook meteen de mooiste caches van deze vakantie. Wat een fijne manier om onze korte vakantie in eigen land af te sluiten.
Terug in het huisje de boel opruimen en nog even chillen tot we in de auto richting de haven moeten. We willen allemaal ook wel naar huis, het is mooi geweest. Om half 6 vertrekt onze boot terug naar het vasteland. Vanaf het dek een laatste blik werpen op Terschelling.


Wat een heerlijke onderbreking van deze vakantie in lockdown. Ondanks het feit dat er weinig winkels en horeca open zijn op het eiland, is er in de buitenlucht gelukkig genoeg te doen en hebben we ons niet hoeven vervelen.


Terschelling, wat was je weer mooi! Tot de volgende keer!

17 weergaven