• Tineke Hoomans

Waarom rust nemen oefening vergt en dit meteen enorme onzin is!Een paar dagen geleden postte ik een foto op social media met de quote ‘Rust nemen is een vaardigheid geworden die oefening vergt.’ Ik vroeg in een poll wie het hier mee eens was. Ruim 90% reageerde hier positief op. RUIM 90%!! Oké, heel verrassend is dit niet, maar wel weer even een realitycheck! Velen onder ons vinden het dus moeilijk om rust nemen vanzelfsprekend te laten zijn in ons dagelijks leven.


Waarom is rust nemen toch zo moeilijk?

‘Er is altijd iets te doen.’ ‘Omdat we in een maatschappij leven waar de vraag ‘heb jij het druk?’ dé grote vraag is. En mocht je het niet druk hebben dan is het eigenlijk niet helemaal goed.’ ‘Ik kan gewoon niet stil blijven zitten/liggen (buiten mijn nachtrust om).’ ‘Ik moet heel veel van mezelf, waardoor ik heel onrustig word van rust nemen.’


Vooral die laatste reactie triggert wat in mij. Het eerste deel: 'ik moet heel veel van mezelf'. Waarom moet je veel van jezelf? Heb je heel veel werk wat nog gedaan moet worden? Loop je achter? Heb je teveel op je schouders genomen?


En dan het tweede deel: 'ik word heel onrustig van rust nemen'. Check die tegenstelling: juist door rust te nemen, word je heel onrustig. Oké, ik snap heel goed dat het een met het ander te maken heeft, maar het is toch eigenlijk van de zotte dat rust nemen aan de kant wordt geschoven, omdat je er een 'vervelend' gevoel door krijgt.


We weten het allemaal heel goed, en toch gaat het fout.

Laat mij dit voorop stellen: We zijn echt niet dom, hè! Om ons heen horen we van alle kanten dat je goed voor jezelf moet zorgen: voldoende slaap, gezond eten, voldoende beweging, ga zo maar door. Pauze houden, ontspanning hoort hier ook bij. En toch schiet het rust nemen er vaak als eerste bij in wanneer je het druk hebt. Alles moet eerst af zijn en dan mag je misschien van jezelf rust nemen, toch? Dus, rust komt misschien pas bij jou om de hoek kijken als jij je uit de naad hebt gewerkt, of niet dan? Zoals een sticker die je kreeg op de basisschool als beloning voor het goed werken.


Je merkt het waarschijnlijk wel, ik kan me heel erg druk maken door dit onderwerp. Dit heeft twee redenen: 1) ik ben er heilig van overtuigd dat rust nemen geen beloning is en dat het onzin is dat je rust nemen als vaardigheid gaat zien! En 2) ik was ooit ook zo. En dat heb ik geweten!


Rust als luxeproduct?

Ik dacht jarenlang dat rust pas mocht als ik mijn werk had gedaan. En als ik dan eens niets te doen had, dan jeukten mijn handen, werd ik super onrustig en ging ik toch maar weer wat doen, onder het motto van 'lekker vooruit werken'. Door mijn rust niet serieus te nemen, kwam ik in het spiraal terecht van altijd maar werken, altijd maar bezig zijn. Wat uiteindelijk één van de oorzaken werd dat ik een aantal jaren geleden in een burn-out terecht ben gekomen. En toen kwam ik er wel achter hoe hard je rust nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Dat rust geen luxeproduct is dat je af en toe gebruikt 'als je er zin in hebt', maar dat rust en ontspanning van levensbelang zijn.


Waarom je rust nemen niet licht moet opvatten.

Daarom wil ik op de barricade staan voor dagelijks rust nemen, ook al is het maar voor 10 minuten. En nee, niet pas wanneer het werk 'af' is, maar juist tussen de werkzaamheden door. Want ik geloof voor de volle 100% dat jouw dagelijkse rustmoment jou helpt om een docentenleven te hebben waarin je de hoeveelheid werk in het onderwijs, en de eventuele werkstress die daarbij 'hoort', beter aan kan.


Jouw dagelijkse rustmoment zal in het begin hard werken zijn, hoe tegenstrijdig dit ook klinkt. Als ik terugkijk, had mijn hoofd van alles te zeggen over het nemen van rust. Ik was immers zo anders gewend.


Het is het allemaal waard!

Maar kijk eens verder! Denk aan de resultaten op de lange termijn. Je gaat grenzen stellen voor jezelf: wat is belangrijk, wat heeft prioriteit? Wat kan op een later moment, of misschien wel helemaal niet? Daardoor komt er ook duidelijkheid naar jouw omgeving: vrienden, familie, collega's, teamleider(s), enzovoort.


Hoe tof is het dat je gaat staan voor jouw (mentale) gezondheid? Stel het niet uit maar start vandaag nog met 5 minuten even helemaal niets hoeven doen. Zeg JA tegen rust momenten, zodat rust nemen ook een gewoonte wordt.


Hoe zit het bij jou: kun jij rust nemen? Of word jij hier onrustig van?


Zoals ik al zei, ik weet dat het makkelijker gezegd is om elke dag dat rust moment te pakken. Hoe pas je dit nu toe in je drukke docentenleven? Daar wil ik je graag een eerste zetje in geven. Op 30 maart 2021 wil ik je tijdens de online masterclass 'Ik wil rust!' laten ervaren hoe jij met een kleine praktische stap elke dag jouw rust moment kunt pakken, voor meer ontspanning in jouw docentenleven. Check deze link voor meer informatie.

6 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven