• Tineke Hoomans

Waarom rustig aan doen, als het ook druk kan?

Ik heb een idee: we gaan samen koken! Waar we vandaag mee aan de slag gaan? Het recept voor een burn-out! Kook je mee?


Ingrediënten:

  • Zeg overal JA tegen: enthousiast, ga lekker over je eigen grenzen heen en doe ook de dingen die je niet graag wilt doen, omdat het zo hoort.

  • Voel je verantwoordelijk voor alles en stel niemand teleur.

  • Leg de lat lekker hoog voor jezelf, niets is goed genoeg. Want alles moet perfect zijn!

  • Vergeet het om goed voor jezelf te zorgen, dat komt later wel weer. Wanneer het vakantie is…nou ja, wanneer het zomervakantie is.


Bereidingswijze:

Gooi alle ingrediënten in een pan en laat dit lekker lang pruttelen op laag vuur. Hoe langer het staat te pruttelen, hoe beter. Voeg gerust nog wat extra’s toe voor extra impact, gooi je eigen sausje erdoor! Eet smakelijk…

Back to reality.

Allemaal gekkigheid natuurlijk, maar er zit een kern van waarheid in. Want heb je hier weleens over nagedacht: hoeveel van die ingrediënten uit het bovenstaande recept zijn er op dit moment aanwezig in jouw leven?


Uit eigen ervaring weet ik hoe verraderlijk het is als je gewend bent geraakt aan de ingrediënten. Ik wist op den duur gewoon niet meer hoe het ook anders kan.


Ik hoor het mezelf nog zeggen: “Pffff...het is nu wel heel erg druk, maar dit gaat wel weer over. Als ik straks vakantie heb doe ik het rustiger aan. Het is gewoon even wat drukker dan anders.” Zo praatte ik alles goed, en ging vervolgens gewoon op dezelfde voet door.


Te gek voor woorden!

Wat ik jaren geleden tegen mezelf en anderen zei over de drukte, dat geldt nog steeds voor heel veel docenten! Het is eigenlijk bizar dat het nog steeds wordt geaccepteerd als het gaat om de drukte in het onderwijs. En dat velen die drukte afschuiven op “zo is het in het onderwijs nu eenmaal. Het wordt vanzelf wel weer rustiger”. Alsof je dan de boel weer in balans hebt. Denk hier eens bij na: waarom zou jij jezelf op deze manier toestemming geven om hard te blijven werken? Om zo de rust, die je eigenlijk keihard nodig hebt om goed te kunnen functioneren, voor je uit te schuiven?


Vergelijk jezelf maar eens met jouw smartphone. Die smartphone leg je aan de lader, minstens een keer per dag, om de batterij weer terug op 100% sterkte te krijgen. Terwijl jouw smartphone aan de lader ligt, doe je er verder niets mee, omdat het opladen dan een stuk sneller gaat, toch?


Laad jij jezelf ook elke dag op? Om jouw interne batterij weer terug op 100% sterkte te krijgen?


De dagelijkse keuze...

Oké, ik weet het. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, want het onderwijs staat er nu om bekend dat het hard werken is. Maar het is aan jou of jij je hierbij neerlegt.


Denk maar eens aan de effecten op de lange termijn. Weeg het af: wat is het je waard om elke dag hard te blijven werken, te blijven doorzetten, nooit opgeven, vooral door te gaan! En wat is het je waard om elke dag die rust te pakken, ook al is het maar heel even, en beter voor jezelf te zorgen.


Welke keuze maak jij?


Speelt dit bij jou? Dan wil ik je graag uitnodigen om deel te nemen aan mijn online Masterclass op 30 maart 2021. Tijdens deze masterclass bespreken we onder andere hoe jij ervoor kunt zorgen dat het recept voor die burn-out bij jou gewoon de prullenbak in kan. Voel jij een JA? Stuur mij een privéberichtje via social media (Instagram, Facebook of Linkedin) of neem contact met mij op via de mail.


Ken je die hardwerkende docent die zichzelf voorbijloopt? Schroom niet om deze blogpost te delen.

2 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven