• Tineke Hoomans

Waarom zou je als docent je rust uitstellen tot je thuis bent, als je dit ook op school kunt doen?“Vaak denk ik pas aan rust nemen als ik thuiskomt van mijn werk. Maar hoe doe je dat tijdens een dag werken op school?”


Deze vraag kreeg ik laatst toegestuurd op Instagram. Want er zijn genoeg tips te vinden over thuis je ontspanning te pakken, maar wat kun je doen om die drukte op het werk tijdens je werkdag te verlichten?


Oftewel, waarom zou jij je rust uitstellen, als het ook op school kan?


Ik vind dit echt een top vraag, want ik ben er 100% van overtuigd dat wanneer je met meer ontspanning voor de klas staat, heb je ook veel fijnere docent bent om mee te werken. Zowel voor je leerlingen, voor je collega’s en ook voor jezelf. Want jij komt aan het einde van de dag positiever en energieker thuis. Ik zeg win-win.


Hoe pak je dan die rust tijdens het werk?

Het belangrijkste voor een rustmoment op het werk is dat je je er bewust mee bezig bent. Dan wordt het makkelijker om dat moment voor jezelf te nemen. En dit betekent niet dat je dan in je eentje in een lokaal moet zitten, om je op deze manier af te sluiten voor je werkomgeving en dan een half uur te mediteren. Want we weten allemaal hoe lastig het soms al kan zijn om tijd vrij te maken om even naar de wc te kunnen, toch?


Pleemoment

Et voila, daar kun je ook een rustmoment van maken. Of zoals een klant laatst zei; "Ik neem nu regelmatig even mijn pleemoment". Want als je toch op het toilet zit, maak daar meteen een klein rustmoment van. Haal bewust diep adem en volg dan 10x je in- en uitademing. Kun je daarna weer door voor de rest van je werkdag. As simple as that.


"Ja maar, wat zullen mijn collega’s ervan denken dat ik zo lang op het toilet zit?" Hmmm, sta jij stil hoelang jouw collega's op de wc zitten? Ik denk het niet. Dus heb schijt aan die gedachte, see what I did there ;) , en kies voor jezelf.


Koffie, de zwarte motor... en jouw break.

Docenten lopen op koffie of thee. Die gevulde mok, oké, vaak met koude inhoud, behoort tot onze standaarduitrusting. Hoe fijn is het als je hiervan jouw rustmoment kunt maken. Hoe? Drink heel bewust, voor jezelf, zonder afleiding van je smartphone of het gekwebbel van de collega’s om je heen. Zeker nu het mooie weer in aantocht is, zou jij de gevulde mok mee kunnen meenemen naar buiten en meteen ook die zonnestralen mee kunnen pakken. Twee vliegen in een klap.


Tussen de lessen door.

Wat nu als je echt geen tijd hebt om wat langer op de wc te zitten, of te genieten van je kop koffie of thee? Maak dan een moment voor jezelf als je van lokaal naar lokaal loopt. Richt je aandacht op hoe je loopt, hoe je voeten de grond raken, hoe je benen bewegen als je de trap oploopt, hoe je handen een deur opendoen… zo zijn er nog legio aan bewegingen die jij op dat moment bewust kunt volgen.


Je zult je misschien afvragen: ‘Wat heeft deze oefening met rust te maken?’. En ik snap waarom je deze vraag stelt. Het gaat er hier vooral om waar jij met je aandacht aanwezig bent. Want als docent kun je al snel de hele dag in je hoofd zitten. Wat je mentaal flink kan uitputten en je daardoor aan het einde van de dag moe op de bank ploft. Mark my words, als jij tussen de lessen door je aandacht legt op je lichaam, ben je even niet bezig met al die gedachten. Je gunt jezelf zo mentaal een pauze. Alsof je even op de stopknop drukt in je hoofd.


Kies vaker voor jezelf.

Zo zie je maar, het hoeft niet veel tijd en moeite te kosten om tussen je werkzaamheden door even niet met school bezig te zijn. Leg dus wat vaker de aandacht op jezelf. Op de dingen die er op dat moment echt toe doen: je ademhaling, je koffie/thee pauze (zeker als je de zon ook nog kunt meepakken) en je lichaam. En al doe je dit misschien maar een paar keer per week, het is het waard.


Hoe denk jij over rust pakken op het werk?

4 weergaven